Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πλειστηριασμοί

 να βγούμε στους δρόμους
πριν μας πετάξουν στο δρόμο

      Οι πλειστηριασμοί αποτελούν τη νέα καθολική επίθεση στη ζωή μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Από την 1/1/2014 αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, καθώς και
το όριο των 200.000 ευρώ για το ύψος της οφειλής.
      Ακόμα και με τις ειδικές διατάξεις κοινωνικού χαρακτήρα (αξία της κατοικίας, ανεργία κ.λπ.) που συζητιούνται, προβλέπεται ότι περισσότερα από 25.000 «κόκκινα» δάνεια (από σύνολο 370.000) οδεύουν άμεσα προς διαδικασίες πλειστηριασμού. Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης αποτελεί ταυτόχρονα μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής εικόνας των τραπεζών αλλά κυρίως ένα ακόμα βήμα προς την απαξίωση του κτιριακού και χωρικού αποθέματος της χώρας,που ανοίγει το δρόμο στο ξεπούλημα του ιδιωτικού και δημόσιου δομημένου και αδόμητου χώρου.
    Η «αλληλεγγύη για όλους» έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία ενημέρωσης, παρουσιάζοντας τι ισχύει μέχρι σήμερα, τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε άμεσα, τι συμβαίνει στις χώρες που βρίσκονται ήδη στη δίνη των πλειστηριασμών και ποια είναι τα εργαλεία μας, νομικά αλλά, κυρίως, κινηματικά για να αναχαιτίσουμε αυτή την επίθεση.
   Στα μέσα Οκτωβρίου η «αλληλεγγύη για όλους» κυκλοφόρησε και έντυπο στο οποίο αποτυπώνονται όλα τα παραπάνω.
   Συντονίζουμε τη δράση μας με δομές αλληλεγγύης, λαϊκές συνελεύσεις και κάθε σχετική πρωτοβουλία.
    Η απάντησή μας μπορεί και οφείλει να είναι επιθετική και συνολική. Τα χρέη των νοικοκυριών αλλά και των μικρών επιχειρηματιών που είναι αποτέλεσμα της ύφεσης, της ανεργίας, της εξοντωτικής μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά και των ληστρικών όρων του τραπεζικού δανεισμού, πρέπει να ειδω θούν με αυτό ακριβώς το πνεύμα, και να απαιτήσουμε λύσεις με άξονα την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας κάθε ατόμου.

Οδηγός για τους πλειστηριασμούς