Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Οδηγός Ανακύκλωσης Μαγνησίας

Οδηγός Ανακύκλωσης για τη Μαγνησία από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου

Ανακύκλωση - Επαναχρησιμοποίηση - Ανταλλαγή 

Ποια προϊόντα ανακυκλώνονται ή μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν;
- Που υπάρχουν σημεία ανακύκλωσης για κάθε προϊόν στη Μαγνησία;
- Πως θα ανακυκλώσουμε σωστά; (
Χαρτί - πλαστικό - γυαλί - αλουμίνιο - λευκοσίδηρο - λαμπτήρες - ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές - τηγανέλαια - ορυκτέλαια - φάρμακα - ρούχα - μέταλλα - αυτοκίνητα - ελαστικά - μελάνια - μπαταρίες - συσσωρευτές - καταλύτες).

Δείτε ολόκληρο τον «Οδηγό Ανακύκλωσης για τη Μαγνησία» εδω: Οδηγός Ανακύκλωσης Μαγνησίας

Τουλάχιστον 500 κιλά σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές, παράγουμε ετησίως ο καθένας. Πάνω από το 90% από αυτά μπορεί να ανακυκλωθεί. Τα  σκουπίδια δεν είναι άχρηστα υλικά, αλλά χρήσιμες πρώτες ύλες. Ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα.
Με την ανακύκλωση:
- Μειώνονται τα απορρίμματα και τα προβλήματα διαχείρισής τους.
- Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που λαμβάνονται συνεχώς από τη φύση, ξαναβάζοντας στο ρεύμα παραγωγής τα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.
- Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου η μόλυνση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων.
- Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
Πριν να ανακυκλώσουμε πρέπει να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων:
- Προτιμάμε τα προϊόντα που η συσκευασία τους είναι μικρή και φιλική προς το περιβάλλον.
- Αποφεύγουμε τις συσκευασίες µιας χρήσης. Επιλέγουμε επιστρεφόμενες φιάλες και προϊόντα σε οικονομικές συσκευασίες.
- Σκεφτόμαστε ότι κάτι που δεν χρειαζόμαστε εμείς και το έχουμε για πέταμα, ίσως είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον.
- Χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα αντί για πλαστικές σακούλες.
- Προτιμάμε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες
Υπάρχουν όμως σημαντικές κατηγορίες υλικών (οργανικά υλικά, μπάζα, έντυπο χαρτί, έπιπλα  κλπ.), για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμα συστήματα διαχείρισης. Πρέπει να δημιουργηθούν Διαδημοτικά Κέντρα Ανακύκλωσης, όπου θα μπορούν οι πολίτες να παραδίδουν τέτοιου είδους υλικά.
Οι Σουηδοί ανακυκλώνουν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 96% τα απορρίμματα που παράγουν και αξιοποιούν τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται για την παραγωγή ενέργειας
Πράσινη πρόταση
Η πρόταση μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι να επεκταθεί το σύστημα των 2 κάδων, σε 4 κάδους ώστε να ξεχωρίζουμε ακόμα περισσότερο τα απορρίμματά μας στην πηγή.
Ο πρώτος κάδος πρέπει να είναι μόνο για το χαρτί/χαρτόνι, ο δεύτερος κάδος για τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (πλαστικά, γυαλί, μέταλλα), ο τρίτος κάδος για τα οργανικά (υπολείμματα κουζίνας, κλαδέματα), που θα οδηγούνται για κομποστοποίηση σε σχετικές μονάδες και ο τέταρτος κάδος θα είναι για τα υπολείμματα, που θα οδηγούνται για περαιτέρω διαλογή και εν συνεχεία ότι μένει στο ΧΥΤΥ. Παράλληλα θα πρέπει να επεκταθούν τα σημεία συλλογής για τις συσκευές, τους λαμπτήρες, το λάδι, τους λαμπτήρες, τα φάρμακα, το ρουχισμό, τα έπιπλα κ.α.
Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε το σύστημα ανακύκλωσης αν γνωρίζουμε ποια προϊόντα ανακυκλώνουμε, ποια όχι και ποια λάθη δεν πρέπει να κάνουμε.
Ανακυκλώνουμε:
-Χάρτινες συσκευασίες και χαρτοκιβώτια από  ηλεκτρικές συσκευές, τρόφιμα, και είδη καθαρισμού , χαρτοσακούλες, συσκευασίες τύπου τετραπάκ, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά, φακέλους κ.α.
Δεν ανακυκλώνουμε, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα, χαρτιά υγείας, μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες, βρεγμένα ή λαδωμένα χαρτιά.
-Πλαστικές συσκευασίες από π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικά, τρόφιμα  απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού.  Όλα τα πλαστικά είδη, πλαστικές θήκες, πλαστικές σακούλες και σακουλάκια, κ.α.
Δεν ανακυκλώνονται οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες σακούλες, καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά έπιπλα, αφρολέξ, φελιζόλ, CD, DVD, τηλεκάρτες, καθώς και συσκευασίες, που περιείχαν τοξικά υλικά (ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα).
-Συσκευασίες από αλουμίνιο π.χ. κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες, αλουμινένια μπολ  μιας χρήσης κ.α  Δεν ανακυκλώνονται τα αλουμινόχαρτα
-Λευκοσιδηρές συσκευασίες από π.χ. γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, ζωοτροφές, τοματοπολτό, μεταλλικά ταψάκια κλπ.
-Γυάλινες συσκευασίες από π.χ. νερά, γάλατα, χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, αρώματα, χυμούς, φάρμακα, βαζάκια τροφίμων κ.α. Δεν ανακυκλώνουμε σπασμένα γυαλιά, μπουκάλια, τζάμια ή καθρέφτες, κεραμικά και υλικά από πηλό.
Δεν ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους: Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, ρούχα, παπούτσια, δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, δερμάτινα, υπολείμματα των τροφών, κλαδιά από τα δέντρα.
Λάθη που κάνουμε στην ανακύκλωση:

Ογκώδη αντικείμενα: Πρέπει να τσακίζουμε τα χαρτόκουτα και να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού, για να εξοικονομούμε χώρο.
Βρώμικες συσκευασίες: Μπουκάλια με υγρά,  συσκευασίες έτοιμου φαγητού που είναι γεμάτες λάδια και λίπη, αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και εκθέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους.  Κάνουμε ένα μικρό ξέπλυμα ή ένα απλό σκούπισμα  ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, υγρά κ.λπ.
Ελλιπής διαχωρισμός: Πρέπει να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστικό, τα διαχωρίζουμε. Στα γυάλινα μπουκάλια  βγάζουμε τα πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια
Σφιχτοδεμένες σακούλες: Για εύκολη διαλογή πρέπει τα σκουπίδια να είναι χύμα.  Κλείνουμε ξανά τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.
Τα οχήματα συλλογής μεταφέρουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Εκεί, τα υλικά διαχωρίζονται ανά κατηγορία, συμπιέζονται, δεματοποιούνται και προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες για την περαιτέρω αξιοποίηση τους. 
 Τηγανέλαιο
ΔΕΝ το πετάµε στην αποχέτευση γιατί τη βουλώνει.
ΔΕΝ το πετάµε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα.
ΔΕΝ το πετάµε στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια.
ΔΕΝ το πετάµε στην ύπαιθρο γιατί µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο.
Το χρησιµοποιηµένο λάδι μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ) και βιολιπαντικών
Στη περιοχή μας υπάρχει κάδος ανακύκλωσης λαδιού στο πεζοδρόμιο του σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» στη 2ας Νοεμβρίου της εταιρείας «Revive» http://www.revive.gr
Ανακύκλωση λαδιών κάνει και η εταιρεία «Σέλας»  http://www.selas.com.gr
Ορυκτέλαια – λιπαντικά και οι συσκευασίες τους:
Τα χημικά στοιχεία και οι ενώσεις που περιέχονται είναι επικίνδυνα (καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα κ.λ.π) για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας. Χρησιμοποιούνται επίσης παράνομα ως καύσιμα σε βιοτεχνίες, σπίτια, θερμοκήπια.
Αναγεννώνται (ανακυκλώνονται) σε ειδικές εγκαταστάσεις παράγοντας νέο ορυκτέλαιο, που είναι ίδιας ποιότητας με το «παρθένο». Αλλάζουμε λάδια, ή παραδίδουμε τα λάδια οχημάτων κάθε είδους και τις συσκευασίες τους, σε συνεργεία αυτοκινήτων που συνεργάζονται με αδειοδοτημένους φορείς παραλαβής ορυκτελαίων.
Συσσωρευτές
Περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες όπως μόλυβδο, θειικό οξύ κ.α.
Με την ανακύκλωση, προστατεύουμε το περιβάλλον από επικίνδυνες ουσίες και εξοικονομούμε ενέργεια από την ανακύκλωση των υλικών τους.
Σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται η εγκατάλειψη τους στο περιβάλλον, αλλά επιβάλλεται η παράδοση τους στα σημεία πώλησης.
Η ανακύκλωσή τους γίνεται σε όλα τα συνεργεία που διαθέτουν κάδους συλλογής συσσωρευτών (ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων).
Οι καταλύτες έχουν χαρακτηριστεί «στερεά απόβλητα» και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα συνεργεία αυτοκινήτων πρέπει να παραδίδουν τους καταλύτες σε αδειοδοτημένες εταιρείες διαχείρισης στερεών αποβλήτων που τους συλλέγουν και τους στέλνουν για ανακύκλωση σε μεγάλες υψικαμίνους ώστε η ποσότητα επαναπόκτησης των ευγενών μετάλλων να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καινούριων καταλυτών.
Ηλεκτρικές & Ηλεκτρονικές συσκευές
Ανακυκλώνοντας τις συσκευές μας μειώνουμε:
- τον όγκο των σκουπιδιών,
- τον κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες που περιέχουν
- την εξόρυξη και την επεξεργασία μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων.
Ποιες συσκευές ανακυκλώνονται:
- Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, ηλεκτρικές θερμάστρες, ανεμιστήρες, κλιματιστικά).
- Μικρές οικιακές συσκευές (ηλ. σκούπες, σίδερα, τοστιέρες, καφετιέρες, ρολόγια, ζυγαριές, συσκευές μαλλιών, ξυρίσματος).
- Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (υπολογιστές, οθόνες, πληκτρολόγια, φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, αριθμομηχανές, συσκευές FAX, τηλέφωνα, κινητά).
- Καταναλωτικά είδη (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες, DVD, συσκευές CD, μουσικά όργανα).
- Φωτιστικά είδη (μονόφωτα , πολύφωτα, φωτιστικά γραφείου, λαμπτήρες φθορισμού, εξοικονόμησης).
- Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (τρυπάνια, τροχοί, πριόνια, χορτοκοπτικά)
- Παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού (ηλεκτρικά παιχνίδια, φορητές κονσόλες, βιντεοπαιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός με ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά στοιχεία κ.α.).
- Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (συσκευές για την ανίχνευση, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση ασθενειών).
Οι συσκευές αποσυναρμολογούνται σε ειδικές μονάδες, απομακρύνονται οι βλαβερές ουσίες που περιέχουν, κάποια αξιοποιήσιμα μέρη τους διοχετεύονται στην αγορά και τα υπόλοιπα καταλήγουν στην ανακύκλωση.
Τηλεφωνoύμε στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου τηλ. 2421080959, ή στο Δήμο μας, για την παραλαβή τους.
Στην περίπτωση που αγοράσουμε μια καινούργια συσκευή, το κατάστημα από το οποίο την αγοράσαμε είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την παλιά και να τη στείλει για ανακύκλωση.
Β. Μικρές συσκευές
http://www.electrocycle.gr/site/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=149Μ
εταφέρω τη μικροσυσκευή σε ένα από τα παρακάτω σημεία της περιοχής μας που υπάρχουν κάδοι της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών»   www.electrocycle.gr :
Ανακυκλώνοντας εξάλλου τα άδεια δοχεία μελανιών, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και εξοικονομούμε χρήματα.
Γίνεται ανακατασκευή και επαναχρησιμοποίηση των άδειων κεφαλών και δοχείων για inkjet και laser εκτυπωτές, για φωτοτυπικά μηχανήματα και για συσκευές τηλεομοιοτυπίας (fax).
Εταιρείες ανακύκλωσης στο Βόλο:
BestInk  http://bestink.iplaza.gr   Σπ.Σπυρίδη 83, τηλ.24210 24716,  email: sales@bestink.gr
RECYCLink http://www.recyclink.gr  Δον Δαλεζίου 25α, τηλ.24210 30200, email: volos@recyclink.gr
Οι λαμπτήρες και τα φωτιστικά μας μπορούν να ανακυκλωθούν υπεύθυνα, συστηματικά και αποτελεσματικά, έως και 98%, εύκολα και δωρεάν!
Πολλοί από τους λαμπτήρες οικονομίας περιέχουν υδράργυρο που μπορεί να εισέλθει στο οικοσύστημα μας. Προσοχή κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων κρατάτε τους από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετούμε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και μετά στον ειδικό κάδο συλλογής λαμπτήρων.
Σε περίπτωση που σπάσει κάποιος λαμπτήρας:
- Ανοίγουμε τα παράθυρα για να αεριστεί καλά ο χώρος.
- Μαζεύουμε τα υπολείμματα με γάντια και τα κλείνουμε σε αεροστεγή συσκευασία.
- Συλλέγουμε τα μικροθραύσματα από τους λαμπτήρες με μια αυτοκόλλητη ταινία.
- Το εναποθέτουμε όλα σε κάδο ανακύκλωσης λαμπτήρων.
- Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα γιατί ο υδράργυρος  θα απλωθεί σε ολόκληρο το χώρο.
Δείτε που υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης λαμπτήρων της Φωτοκύκλωσης Α.Ε  http://www.fotokiklosi.gr στη Μαγνησία
  Τα μέταλλα
Με την ανακύκλωση τα μέταλλα επανέρχονται στην αρχική τους μορφή και γίνονται ξανά χρήσιμα για την καθημερινότητα μας.
Ποια μέταλλα ανακυκλώνουμε:
Μη σιδηρούχα μέταλλα:
- Μπρούτζο, Χαλκό (παλιά αντικείμενα, σκεύη, υδραυλικά κ.α.)
- Αλουμίνιο (προφίλ κουφωμάτων, σκεύη, συσκευασίες κ.α.)
- Μόλυβδο (υδραυλικά κ.α)
Σιδηρούχα μέταλλα: Σίδηρος, Ανοξείδωτα, Μαντέμι.
Τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα αποτελούν απόβλητα που ρυπαίνουν το περιβάλλον.
Η ανακύκλωση αυτοκινήτων γίνεται στην Ελλάδα, από την «Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος»  Ε.Δ.Ο.Ε, www.edoe.gr/ . Σε ειδικές μονάδες αφαιρούνται τα τοξικά υγρά και στερεά. Ορισμένα μέρη τους χρησιμοποιούνται ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, ενώ άλλα ανακυκλώνονται.
Η διαγραφή του οχήματος γίνεται μόνο αν παραδοθούν σε νόμιμη μονάδα με το σήμα της ΕΔΟΕ.
Τα ελαστικά κατασκευάζονται από φυσικό και συνθετικό καουτσούκ.
Έχουν επίστρωση από χάλυβα σε κάποια σημεία, ενώ περιέχουν λινά, οξείδιο ψευδαργύρου, θείο και διάφορες άλλες οργανικές ουσίες.
Δεν επιτρέπεται να πετάγονται στο περιβάλλον ή να μεταφέρονται σε χώρους ταφής σκουπιδιών ολόκληρα ή τεμαχισμένα και κυρίως δεν πρέπει να καίγονται.
Τα ελαστικά μετά τη χρήση τους:
- είτε αναγομώνονται και επαναχρησιμοποιούνται,
- είτε παραδίδονται σε αδειοδοτημένες εταιρείες για κοπή, τεμαχισμό, κοκκοποίηση και χρήση ως πρόσθετων σε ασφαλτοτάπητες για δρόμους, αεροδρόμια κ.α.
Που ανακυκλώνουμε
Η παράδοση των μεταχειρισμένων ελαστικών μας γίνεται σε όλα τα καταστήματα ελαστικών.